Tehran Avenue

20. februar skal iranerne gå til stemmeurnene og velge ny nasjonalforsamling. Hvor mange unge velgere kommer til å delta i valget?

februar 2004

22 år gamle Noushin er journalist i Tehran Avenue, et hipt kulturmagasin på nett. Hun var 16 år da Mohammad Khatami ble president 22. mai 1997, med 20 av 30 millioner avgitte stemmer (av totalt 33 millioner stemmeberettigede). Reformbevegelsen (dovvom-e khordad) fokuserte på «sivilsamfunnet», rettsstaten og ytringsfriheten. I valgkampen trakk Khatami spesielt frem nødvendigheten av å lytte til de unges og kvinnenes ønsker og forhåpninger. Reformtilhengerne vant senere kommunevalget i 1999 og parlamentsvalget i 2000, og så presidentvalget i 2001 (med over 77 prosent av stemmene).

For de unge i Teheran har ingenting egentlig forandret seg. Noushin sier: «Regimet klarte å spille på hver enkelts sårbare punkter, på religion, gudsfrykt og overtro. På mine foreldres tid var det enkelte som likte tanken på å vende tilbake til tradisjonen, men de fleste følte at de hadde fått langt mer enn de hadde regnet med. Da vi vokste opp så vi våre foreldres reaksjoner på alt dette, og vi ble enda mer forvirret enn dem over hva som var rett og galt. Ubevisst begynte folk å avvise politikken som en eneste gigantisk løgn. Det som var nytt i 1997 ble fort kjedelig da det ikke førte til noen forandring.» (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal