Det samme er tilfellet i Tsjetsjenia. Ingen har gjort så stor motstand mot russernes erobring av Kaukasus som tsjetsjenerne. Siden 1818 har de modig stått opp mot overmakten. Og ved Sovjetunionens sammenbrudd i 1991 erklærte Tsjetsjenia seg uavhengig. Det medførte den første krigen med Russland, som i august 1996 endte med at Tsjetsjenia gikk seirende ut – riktignok med store menneskelige tap.
Etter en serie attentater i oktober 1999, angrep den russiske hæren Tsjetsjenia på nytt. Denne andre krigen la det allerede ødelagte landet fullstendig i ruiner. Moskva organiserte lokalvalg, og plasserte Moskva-lojale personer i nøkkelposisjoner. Den tsjetsjenske motstanden har imidlertid ikke lagt ned våpnene, attentatene fortsetter, og den russiske undertrykkelsen forblir grusom.3
Den geopolitiske konteksten gjør ikke saken bedre. Russiske myndigheter ergrer seg over de sterke båndene – så vel militære som økonomiske – som knyttes mellom USA og to stater i Transkaukasus: Georgia og Aserbajdsjan, på grensen til Tsjetsjenia. Disse båndene må sees i sammenheng med president Bushs nylige avgjørelse om å omstrukturere USAs militærstyrker, som flyttes fra Tyskland og installeres nærmere Russland – i Bulgaria, Romania, Polen og Ungarn. Dette forsterker Moskvas følelse av å være en beleiret stormakt.
President Putin tar igjen ved å opprettholde sine militærbaser i Georgia og Aserbajdsjan (mot de lokale regjeringenes vilje), forsterke alliansen med Armenia (som fremdeles ulovlig okkuperer områder i Aserbajdsjan), og støtte separatister i Abkhasia og Sør-Ossetia.
Russerne vet at de ikke kan vinne tsjetsjenernes tillit, og vil derfor vise at de er uunnværlige i Kaukasus. De hjemsøkes fortsatt av tanken på «et nytt Afghanistan». Et nytt militært nederlag overfor en dunkel islamisme i Tsjetsjenia ville være en enda større ydmykelse (tsjetsjenerne teller mindre enn en million). Et slikt nederlag kunne sette fyr på den kaukasiske kruttønna og føre til nye territoriale utbrudd. Derfor den hardnakkede motviljen mot enhver form for forhandling, enhver form for anerkjennelse av retten til selvstyre. Derfor den brutale undertrykkelsen, som i sin tur produserer terrorister som er klare for all slags kriminell galskap.
2 International Herald Tribune, 9. september 2004.
3 Les Anna Politkovskaja, En reise i helvete: rapport fra krigen i Tsjetsjenia, Oslo, Pax, 2001.
1 President Putin har annonsert avskaffelsen av folkevalgte ledere i den russiske føderasjons 89 regioner: lederne skal nå utpekes av de lokale parlamentene, etter forslag fra føderasjonens president. < BR > (…)
Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn / logg inn med Vipps.
Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!
Papiravis og full digital tilgang
Fornyes til 199,- per kvartal