For å skape motvekt til Kina på den internasjonale arenaen, støtter nå USA Japans viktigste diplomatiske krav: å oppnå fast plass i FNs sikkerhetsråd. I februar undertegnet Tokyo og Washington et felles kommuniké som kan beskrives som historisk, der de to landene erklærer det som sitt «felles strategiske mål» å arbeide for en «fredelig løsning på konflikten angående Formosastredet».2 Dette er første gang siden 1945 at Japan oppgir sin nøytralitet overfor Taiwan.
Beijing er overbevist om at Bush-administrasjonen har satt i gang et virkelig oppdemmingsforsøk mot Kina, med Japan i rollen som «puddel» eller «Asias Storbritannia». Kinesiske myndigheter mener USA oppmuntrer til japansk opprustning når de etablerer stadig flere militærbaser rundt Kina (i Kirgisistan, Tadsjikistan, Afghanistan, Usbekistan) og styrker sine militære forbindelser til India, Sri-Lanka, Malaysia, Singapor og Thailand.
Men bildet er mer komplisert enn som så. På det økonomiske plan har Washington et stort behov for Kina, som resirkulerer en stor del av USAs berømmelige valutaoverskudd ved å kjøpe amerikanske statsobligasjoner, og som dermed indirekte finansierer USAs budsjettunderskudd.3 For øvrig har Washington stor nytte av Beijing som uunnværlig mellomledd i forhandlingene med Nord-Korea for å få regimet i Pyongyang til å oppgi sine atomvåpen.
Spenningene i denne regionen har fått ringvirkninger helt til Europa. Loven mot taiwansk løsrivelse har allerede ført til at opphevelsen av den europeiske embargoen mot våpensalg til Kina, utsettes. En opphevelse som spesielt Frankrike og Tyskland har gått inn for.
Kina er svært opptatt av internasjonal stabilitet for å fortsette sin uimotståelige vekst som stormakt og for å sikre en fredelig gjennomføring av OL i 2008 – og vet derfor å ikke gå for langt. Men samtidig øker de sosiale motsetningene innad i landet, og kinesiske myndigheter har ønsket å minne verden om at nasjonal enhet går fremfor alt annet, og at Taiwans løsrivelse ville være en krigsårsak, et casus belli, i ordets rette forstand.1 14. mars 2005. www.taiwandc.org/reuters-2005-03.htm
2 Yong Xue, «Is the empire striking back?», International Herald Tribune, 17. mars 2005.
3 Se Ibrahim Warde, «For en neve dollar», norske Le Monde diplomatique, mars 2005. (…)
Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn / logg inn med Vipps.
Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!
Papiravis og full digital tilgang
Fornyes til 199,- per kvartal