Solidaritet og oppfinnsomhet som eneste kapital

Etter den økonomiske krisen som ruinerte Argentina i 2001, har stadig flere arbeidsledige okkupert sine gamle konkursrammede bedrifter og satt i gang produksjonen igjen uten sjefer. I dag finnes rundt 170 arbeiderstyrte bedrifter som gir jobb til mer enn 10 000 personer. Takket være kreativitet og en sterk solidaritetsbevegelse, klarer de å holde de arbeiderstyrte bedriftene gående, men de krever også politiske reformer og tiltak som støtter opp om de nye kooperativene. Vi ser nærmere på Bauen-kooperativet i Buenos Aires.

september 2005

20. mars 2003: Et trettitalls oppsagte arbeidere stormer ned i et parkeringshus, forserer en dør og tar seg inn på sin gamle arbeidsplass, hotell Bauen. Det er et femstjerners hotell med 20 etasjer i hjertet av Buenos Aires. Hotellet ble åpnet i 1978 i anledning Fotball-VM, men har vært stengt i 15 måneder. Å okkupere hotellet er utvilsomt et angrep på den private eiendomsretten, men også på et symbol for den rå kapitalismen som militærdiktaturet i Argentina løftet frem.

Marcelo, som i 23 av sine 56 år har arbeidet i resepsjonen ved hotellet, jaktet fortvilt på ny jobb i hele 2002. Den tidligere stuepiken Gladys tjente 30 kroner per natt som pirattaxisjåfør. Vedlikeholdsarbeider Rodolfo forsøkte å livnære seg på å samle flasker fra søppelkassene i Buenos Aires, i likhet med titusener av andre nye arbeidsledige. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal