Anti-intellektualisme

«Eliten» i USA omtales som nedlatende, sløsende, kunstig, feminin, manipulerende, mer intellektuell enn praktisk og avhengig av andres arbeid. Den stigmatiserte eliten er ikke særlig rik, men den er kultivert. En taus majoritet føler seg derfor tråkket på av embetsmenns, dommeres, eksperters beslutninger, og av de intellektuelles hovmod.

juni 2006

Titalls millioner amerikanere har en fiendtlighet overfor de «intellektuelle» -- noe høyresiden i USA benytter seg av. Under presidentvalget i november 2004 var oppslutningen lik mellom George W. Bush og John Kerry blant høyere utdannede i den hvite middelklassen. Samtidig knuste han sin rival blant velgerne uten høyere utdannelse.1

Siden slutten av 1700-tallet har «eliten» i USA blitt omtalt som «nedlatende, sløsende, kunstig, feminin, manipulerende, mer intellektuell enn praktisk og avhengig av andres arbeid».2 Denne oppfattelsen av «eliten» vedvarer i store deler av den amerikanske befolkningen. Høyresidens konservative og religiøse «populisme» har benyttet seg av dette kulturelle trekket for å skjerme de som har den økonomiske makten. Høyresiden har brukt denne fiendtligheten til å fordømme en «lærd og amoralsk» elite de antar er fiendtlig innstilt overfor fellesskap fundert på sunn fornuft og moralske dyder. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal