Irak til salgs

Spesielt i Irak-krigen ser man hvordan private selskaper tar over flere funksjoner som hæren tidligere har hatt. Fra første til andre Irak-krig har man sett en tidobling av andelen «leiesoldater»–til en av ti soldater. Private kontraktører, i motsetning til hæren, er fritatt for rettslig forfølgelse for handlinger de eller deres ansatte begår i Irak. Dessuten er det vanskelig å begrense dårlige kontraktører da det antakelig foregår en organisert «innsidehandel» med amerikanske oppdragsgivere.

desember 2006


Regissøren Robert Greenwald, som er kjent for dokumentarfilmene Outfoxed: Rupert Murdoch's War on Journalism (2004) og Wal-Mart: The High Cost of Low Price (2005), er nå aktuell med filmen Iraq for Sale : The War Profiteers. Hovedmålet med filmen er å vise hvordan private selskaper stadig tar over flere funksjoner som hæren tidligere har hatt, og hva som er blitt konsekvensen av denne privatiseringsprosessen under okkupasjonen av Irak.

Det er spesielt virksomheten til fire selskaper som blir saumfart i filmen: CACI, Halliburton/KBR, Titan og Blackwater. Hva som blir vist på en oppsiktsvekkende tydelig og veldokumentert måte er at disse selskapene i de aller fleste tilfeller ikke har fått oppdragene sine gjennom anbudsrunder, at deres tjenester er langt dyrere enn hva det kostet å gjøre de samme tjenestene i hæren, og at deres ansatte og leiesoldater svært ofte er inkompetente og befinner seg stadig på feil tid på feil sted. Resultatet er at disse selskapene totalt sett har forverret allerede pressede forhold for okkupasjonshæren som befinner seg i Irak.





(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal