En amerikansk embetsmann husker hvordan noen amerikanske politiske strateger etter den iranske revolusjonen i 1979 ble betatt av ideen om at de islamske kreftene kunne brukes mot Sovjetunionen.1 Teorien var at det fantes en krisebue og at den islamske buen kunne mobiliseres til å få kontroll over sovjeterne. Dette var amerikanske Brzezínskis konsept. (Zbigniew Brzezinski var sikkerhetspolitisk rådgiver under Jimmy Carters presidentperiode). Det var ikke første gang denne strategien ble brukt. For å marginalisere og beseire sekulære nasjonalistiske og venstreorienterte partier har man gjennom hele 60-tallet brukt konservative islamske krefter. Det samme gjorde man i Iran i 1953.2 Iransk fundamentalisme kunne kanskje fungere som katalysator for et islamsk opprør i Sovjetunionens nærområde.
USA fulgte senere forskjellige, noen ganger motstridende, politiske strategier i Midtøsten og Sentral-Asia. Målet var å vinne den kalde krigen og støtte Israel, men midlene som ble brukt og statene som ble støttet vekslet. Under krigen mellom Iran og Irak (1980-1988) ga USA sin offisielle støtte til Irak, men godtok samtidig at Israel leverte våpen til Iran. Neokonservative Israel-venner jobbet den gangen også for å snu støtten over mot iransk side. På denne tiden så Israel fremdeles på en sekulær arabisk nasjonalisme som den største trusselen og støttet Hamas. Hamas skulle danne en motvekt i de okkuperte områdene, til Palestinas frigjøringsorganisasjon (PLO). Den amerikanske politikken nådde på denne tiden nye høyder gjennom alliansen med Saudi-Arabia og Pakistan for å bygge opp en internasjonal jihad-styrke på 80-tallet som skulle bekjempe Sovjetunionen i Afghanistan.3
I 1990 VAR SOVJETUNIONEN borte og USA organiserte en internasjonal koalisjon for å drive de irakiske styrkene ut av Kuwait. Arabiske stater, fra Syria til Marokko reagerte positivt på forslaget som var basert på internasjonal rett og FN-resolusjoner. Man forsikret dem at det ikke bare dreide seg om å redde et viktig oljemonarki, men også om å skape en ny og rettferdig internasjonal politikk: Når Kuwaits suverenitet var gjenopprettet, ville en ny «verdensorden» bli til, der alle FN-resolusjoner skulle settes ut i livet, også de som krever Israels tilbaketrekning fra okkuperte palestinske områder.
{{{«Hvor mange krigsoffer bør de Forente Stater akseptere i sine anstrengelser for å skape orden og stabilitet i en situasjon som er iboende ustabil?» Dick Cheney}}} (…)
Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn / logg inn med Vipps.
Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!
Papiravis og full digital tilgang
Fornyes til 199,- per kvartal