Moores metode

Michael Moores Sicko setter med rette USA i skammekroken. Men Moore er ingen antiamerikaner. Han er en skuffet amerikanere som ser at det amerikanske regimet dreier seg om forsvar forsikringsselskapene, våpenprodusentene, oljelobbyen, og ikke minst styrtrike, undertrykkende saudiere.

oktober 2007

Michael Moore har en unik posisjon. Han er like kjent som paven, selvpromoterende (og sin egen maskot) og like fullt USAs fremste refser innenfra. Gjennom filmene Roger & Me, Bowling for Columbine og Fahrenheit 9/11 har han rettet et skarpt og varig søkelys på bilindustrien, skolevesenet, våpenlovgivningen og presidentmakten. Dessuten det militær-industrielle kompleks som president Eisenhower oppsiktsvekkende nok advarte mot i sin avskjedstale i 1961. Denne gang er det legemiddelindustrien, helsevesenet og sykeforsikringen – og de tette båndene mellom disse sektorene – som er målet for Moores tunge skyts. Hovedtesen er: Bare de rike har råd til et anstendig helsestell i verdens rikeste land.

Men la oss først rekapitulere noen viktige trekk ved karrierens høydepunkt, Fahrenheit 9/11. Med syrlig satire leverer Moore sterke indisier for valgsvindel i Florida. Bush framstilles som en fraværende president som fikk 11. september i gave. Filmens alvorligste anklager, sett med amerikanske øyne, er imidlertid at det settes et stort spørsmålstegn ved Bushs patriotiske innstilling. Hvorfor lot han medlemmer av Bin Laden-familien forlate USA umiddelbart etter 11. september 2001, uten å ha blitt avhørt av FBI? Kunne det ha noe med finansielle bånd mellom saudierne og Bush-familien å gjøre? Disse forholdene underbygges gjennom en sinnrik veksling mellom virkemidler: gamle filmaviser, intervjuer med politikere, journalister og en tidligere FBI-agent, og frekke klipp fra western- og krimserier. Fiksjon blir brukt til å karakterisere falske virkelighetsbilder. Skam deg Bush, sier Moore. Michael Moore er ingen anti-amerikaner, men en skuffet amerikansk patriot, skuffet fordi amerikansk forsvar ikke primært handler om å forsvare amerikanske innbyggere, men om å beskytte våpenfabrikantene, oljelobbyen, selskaper som Enron og Halliburton, og ikke minst styrtrike, undertrykkende saudiere. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal