Soldater eller næringslivstopper?

Det pakistanske militæret er aktivt involvert i alle de store økonomiske sektorene. Den nylige avsluttede unntakstilstanden dreier seg mer om å beskytte egne økonomiske fordeler enn å bekjempe terrorisme og religiøse ekstremisme.

januar 2008

Nylig publisert en større pakistansk avis en meningsmåling som viste at de fleste av landets næringslivstopper foretrakk et militært styre framfor et sivilt. Dette er på ingen måte overraskende. Næringslivet har i likhet med andre deler av landets elite blitt vant med til å ha en mektig hær som et av landets maktsøyler. Hæren ser det som sin oppgave å disiplinere bøllete og mindre patriotiske borgere. Det var dette den forsøkte å gjøre igjen 3. november 2007, da president Pervez Musharraf opphevet grunnloven og erklærte unntakstilstand, som ble opphevet 15. desember. Han hevdet at det var nødvendig for å bevare statens integritet og redde landet fra religiøse ekstremister og terrorister. Men den handlingen kan likevel være for å beskytte den særegne politiske og økonomiske makten til landets hærstyrker.

Pakistans hær blir ofte kalt landets største politiske parti. Dens økonomiske makt anslås til å ligge på minst seks prosent av BNP, noe som gjør den til en av landets største økonomiske aktører. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal