India som stormakt?

I september ble India i praksis anerkjent som atommakt. Under den kalde krigen sto India nærmere Sovjetunionen enn USA. Dette har endret seg etter murens fall, men India har på ingen måter underkastet seg USA.

november 2008

6. september vedtok Nuclear Suppliers Group (NSG) – kartellet av 45 land som i praksis kontrollerer verdens handel med kjernefysisk materiale – enstemmig å endre sine retningslinjer og gjøre det mulig for India å få adgang til teknologi fra medlemslandene. Dette skjedde til tross for at landet fortsatt ikke har skrevet under på Ikkespredningsavtalen (NPT) og nekter å la Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) gjennomføre fullstendige internasjonale inspeksjoner av landets kjernefysiske installasjoner. Indias inntreden i «eliteklubben» av land som har både kjernevåpen og retten til å drive kjernefysisk handel med resten av verden, er en av de mest betydningsfulle endringene i verdensordenen siden Sovjetunionens sammenbrudd og Kinas framvekst. Den endringen skyldes underliggende, objektive geopolitiske endringer som har blitt utløst av Indias pågående økonomiske forvandling.

NSGs beslutning – som Frankrike og Russland som atomleverandører vil tjene på – ville ikke funnet sted uten USA i førersetet. USA ser på denne atomavtalen som det sentrale fundamentet for en framtidig strategisk allianse mellom de landene, en allianse som kan bidra til å styrke USAs hegemoni i denne store Asiatiske regionen, som strekker seg fra Midtøsten til Sentral-Asia, og i stillehavsområdet. Den amerikanske forsvarsministeren, Robert Gates, betegnet nylig sitt land som et «stillehavsland med en varig rolle å spille i Asia». Han erklærte også at USA ikke ønsket å bli satt utenfor utformingen av den framtidige regionale sikkerhetspolitikken i Asia. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal