For snart et år siden ble Ali Mohmed al-Megrahi utlevert fra Skottland til Libya. Megrahi ble i 2001 dømt til livstid av skotske dommere – i en særegen rettsprosess som fant sted på en amerikansk militærbase i Nederland – for å ha stått bak Lockerbie-bombingen i 1988, som drepte 270 mennesker. Begrunnelsen for utleveringen av Megrahi var dårlig helse. Tre leger undersøkte «terroristen» og kom fram til at han hadde mindre enn tre måneder igjen å leve. Like etter utleveringen inngår det britiske oljeselskapet BP en kontrakt verdt flere milliarder med Libya, og det viser seg at legene ble betalt av libyske myndigheter. Megrahi er fortsatt i live et år senere, og BP har innrømmet å ha «lobbyert» overfor den daværende britiske statsministeren Tony Blair. Viser dette enkelheten i den nyere historien?
Tony Blair sverget for et halvt år siden at hans motiv for å bli med på invasjonen av Irak i 2003, var hans hat mot terrorisme og tyrannen Saddam Hussein. Samtidig virker det som han ikke hadde mye imot å bytte en terrorist mot olje. For enkelte er dette det endelige «bevis på at olje og næringslivets makt er en større faktor i utenrikspolitikken enn den offentlige retorikken om motstand mot tyranni og terror».
MAKTEN OPERERER ofte gjennom å fjerne folk fra det de er i stand til, men den atskiller dem også fra «det de ikke er i stand til», skriver den italienske filosofen Giorgio Agamben (se s. 30–31) i en av sine nyeste bøker, Nudità. «Det er på denne andre og mer obskure siden av makten det regimet som i dag ironisk nok kaller seg ’demokratisk’ foretrekker å handle. Den atskiller menneskene ikke bare fra det de er i stand til, men framfor alt fra det de ikke er i stand til. Atskilt fra sin avmakt, fratatt erfaringen av det det ikke kan, tror det moderne mennesket seg i stand til alt og gjentar jovialt ’ingen problem’ og sitt uansvarlige ’det kan la seg gjøre’ nettopp i det øyeblikket da det burde være bevisst på at det mer enn noensinne har blitt overlatt til krefter og prosesser det har mistet all kontroll over,» skriver Agamben. (…)
Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn / logg inn med Vipps.
Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!
Papiravis og full digital tilgang
Fornyes til 199,- per kvartal