Den tapte generasjon

Når Torbjørn Jagland begrunner nobelpristildelingen med at den skal være en påminnelse om hva som er oppnådd og kan gå tapt, er det vanskelig å forstå hva som menes: Er det et angrep på protestene mot et forfeilet økonomisk styre som er i ferd med fullstendig å kuppe EU-prosjektet eller at EU må gjenoppfinne seg som et annet politisk prosjekt enn en økonomisk union?

november 2012

Ungdomsledigheten i Europa begynner å skape en situasjon som ligner på den som la grunnlaget for den arabiske våren i Nord-Afrika, uttalte OECD-analytiker Stefano Scarpetto nylig til The Guardian. «Parallellen til Nord-Afrika er talende fordi det der i enkelte tilfeller fantes en betydelig økonomisk vekst, med stor investering i utdanning. Dermed var generasjonen av unge folk under utdannelse langt bedre utdannet enn den forrige generasjonen, likevel ventet det ingen jobber på dem. De eneste jobbene var lavlønte servicejobber.»

Situasjonen i EU er utvilsomt svært foruroligende. I 2011 var bare 34 prosent av unge mellom 15 og 29 år i arbeid, det laveste tallet noensinne registrert av Eurostat. Samme år falt 20 prosent av unge mellom 25 og 29 år inn under kategorien NEET – Not in employment, education or training – de som verken er i arbeid, studerer eller går i lære. En nylig rapport fra EU-forskningsorganet Eurofound har beregnet at disse kostet 153 milliarder euro i fjor. Ungdomsledigheten er enorm i enkelte land. I Spania er den 46 prosent, Hellas 44 prosent og Slovakia 33 prosent. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal