Fra kalasjnikov til drapssatellitter

Revet mellom ønsket om å modernisere militærindustrien og landets elendige økonomi, forsøker Russland å gjenvinne sin strategiske posisjon. Men på tross av teknologisk akterutseiling er Russland fortsatt verdens nest største våpeneksportør.

april 2016
De viktigste kundene til USA (nr. 1 eksportørland) og Frankrike (nr. 4) befinner seg i Midtøsten. Russland selger mest til India (landets tradisjonelle kjøper), Kina og Vietnam. Kina henvender seg både til sine allierte i Asia og landene i Afrika. Overraskende nok framstår Kina som Frankrikes nest største kunde, selv om landet er underlagt våpen­embargoen USA og EU vedtok etter massakren på Den himmelske fredsplass. Årsaken er ifølge Stockholm International Peace Research Institute (Sipri) at EUs embargo «ikke er tydelig og gir et visst handlingsrom» til medlemslandene.

Juni 2015. Representanter for ulike land i Midtøsten og Asia navigerer mellom standene til 800 russiske og utenlandske utstillere på den internasjonale våpenmessen i Kubinka 60 kilometer vest for Moskva. De presser seg fram foran «hytta» til selskapet Uralvagonzavod (UVZ). Gjenstanden som pirrer nysgjerrigheten deres er et kjøretøy utstyrt med artillerisystemet Buk-M2E, produsert av Almaz-Antej, Russlands fremste produsent av bakke-til-luft-raketter. Et skremmende effektivt våpen som kan angripe 24 mål samtidig og utvides til et reelt rakettforsvar. På standen, og senere i messens kamuflasjefargede «Business Center», avløser det ene håndtrykket det andre, mens selgerne samler inn intensjonsavtaler.

Seks måneder senere, og 3000 kilometer lenger sør, har UVZ satt opp standen igjen på messen «Industriell-kommersiell dialog Russland–Iran» i Teheran. Irans industriminister, Mohammad Reza Nematzadeh, studerer med interesse selskapets rullende materiell, og lytter oppmerksomt til sin russiske kollega, Denis Manturov, som skryter av Russlands kompetanse. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal