Et annet Midtøsten

Krigen i Syria har gått inn en ny fase.

september 2017

Etter seks år og sannsynligvis en halv million drepte av en befolkning på 22 millioner, hvor halvparten er tvunget på flukt innad i landet eller i utlandet, har krigen i Syria gått inn en ny fase. Med massiv støtte fra Russland og Iran har Assad-regimet presset tilbake opprørerne og Den islamske stat (IS). Samtidig er de USA-støttede Syrias demokratiske styrker (SDF) i ferd med å frigjøre IS-bastionen Raqqa og etablere en de facto selvstyrt stat i Nord-Syria. Krigen kan dermed gå mot en urolig slutt.

Da de fredelige demonstrasjonene mot Assad-regimet ble slått brutalt ned og sammenstøtene eskalerte til en væpnet konflikt, gikk nabolandene og mange stormakter inn med åpenlys eller hemmelig støtte til de mange aktørene i krigen, i håp om å tippe vektskålen i Midtøsten i sin favør. Penger, våpen og fremmedkrigere strømmet inn, og ulike fraksjoner ble gitt militæropplæring og lønn. Det gjorde krigen stadig mer til en stedfortrederkrig og en geopolitisk konflikt enn en borgerkrig. I juli kuttet Trump USAs hemmelige hjelp til opprørerne1 Davis E. Sanger, Eric Schmitt og Ben Hubbard, «Trump Ends Covert Aid to Syrian Rebels Trying to Topple Assad», New York Times, 19. juli 2017., og mange andre aktører har gjort det samme. Nylig trakk Storbritannia ut sine styrker i Al-Tanf, der også norske styrker skal ha holdt til. Dermed er de stadig mer islamist-dominerte opprørsgruppene ikke lenger i stand til å gå til nye offensiver mot Assad-regimet.

Samtidig har USA stilt seg stadig sterkere bak den tredje aktøren i konflikten, SDF. Gruppen har sitt utspring i de kurdiske militsene YPG og YPJ, som fra starten av konflikten verken ville slutte seg til de islamistiske opprørerne eller Assad-regimet som har undertrykt den kurdiske minoriteten i flere tiår. Som en opprører som skiftet side sier: «Jeg hadde valget mellom opprørernes prosjekt om en religiøs stat, et arabisk-nasjonalistisk Syria eller en pluralistisk stat».

Det politiske prosjektet bak SDF framstår som det de såkalte moderate opprørerne aldri klarte å vise spor av: likestilt, egalitært og demokratisk. Det er utvilsomt et radikalt prosjekt i et konservativt Midtøsten preget av sekteriske konflikter. Samtidig har det selvstyrte området Den demokratiske føderasjonen Nord-Syria blitt til med betydelig militær hjelp fra USA og andre NATO-land, som ser SDF som en brikke i kampen mot IS. Etter at Trump tiltrådte ga han sine generaler frie tøyler i kampen mot IS. Det har gjort at SDF nå er i ferd med å kaste IS ut av Raqqa, men har også ført til en drastisk økning i de sivile tapene.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal

Det store spørsmålet er hva som vil skje når IS er borte. Det selvstyrte området er kringsatt av fiender. Tyrkia i nord frykter en kurdisk stat i sør og ideologisk smitte, mens Assad er fast bestemt på å ta tilbake hele Syria. Hvis USA og allierte kutter støtten kan en ny krig være på trappene, hvis støtten blir for dominerende risikerer Den demokratiske føderasjonen Nord-Syria å bli en vestlig marionett.

© norske LMD

Remi Nilsen er redaktør, norske Le Monde diplomatique

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal