Brannfolk kjemper mot flammene i Moruya i New South Wales 4. januar. Opptil tre tusen reservister har blitt innkalt for å prøve å stoppe skogbrannene. FOTO: PETER PARKS, AFP/ NTB SCANPIX.

En årstid i helvete

«Jorda brenner» er ikke lenger en metafor i Australia, hvor gigantiske branner har herjet i tre måneder. Men det er ikke bare skogene som er truet. Rovdrift truer også med å tørke ut kontinentet og legge kysten øde.

januar 2020

Søndag 13. januar 2019 var det 47 grader på slettene i New South Wales. Darling-elva tørket ut på direktesendt tv. Australias røde jord sprakk opp. Himmelen ble farget oransje av sandstormene som kastet småbyene, som Mildura, inn i et utenomjordisk mørke.

Murray-Darling-bekkenet, Australias matkammer, har i lang tid gitt livsgrunnlag for halvparten av landets bondegårder. Her har tørkeperiodene styrt livet i de mange millioner kvadratkilometerne med vingårder, frukthager, beitemarker og bomullsåkre fra Victoria til Queensland – et areal på størrelse med Egypt. Men i fjorårets første måned skapte ekstremvarme en oppblomstring av blågrønnalger. Flere hundre tusen døde fisker fløt i solskinnet, ofre for det dødelige skummet utskilt av cyanobakteriene Dolichospermum og Microcystis. Lokalsamfunnene ga industri-landbruket skylden for økomordet. «Jeg er bekymret for at noen nå vil bruke dramaet til politisk vinning. […] Dette er en av konsekvensene av tørken, og mitt fokus på tørken har ikke veket en millimeter», sa statsminister Scott Morrison 14. januar. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal