Utsikt over byen Aden fra en flyktningleir for svarte jemenitter (muhammasheen) i 2021. Den svarte befolkningen i Jemen er segregerte fra de fleste deler av samfunnslivet. FOTO: MATTIA VELATI.

Kampen for å overleve i Jemen

I 2014 ble Jemen delt i to etter et væpnet opprør fra houthi-opposisjonelle. Ett år senere grep en militærkoalisjon ledet av Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater inn, før landet i 2019 ble delt i tre av et uavhengighetsopprør i sør. I denne kaotiske situasjonen forsøker titusener av fordrevne å overleve.

juni 2023

Barn strømmer ut av et trangt ferdighus. Sittende tett sammen på benker gjør noen seg ferdig med dagens lekser. Vi er i Marib, en av bastionene den jemenittiske regjeringshæren fortsatt kontrollerer. Ahmed Mubarah, som har ansvaret for sikkerheten i Al-Koz-leiren, forteller at det bor 600 familier, det vil si rundt 3000 fordrevne, i leiren. En skole har blitt bygget for barna og de unge, som i mange tilfeller ikke har gått på skole siden borgerkrigen startet høsten 2014. De fordrevne kommer fra mange deler av landet. I alt er 13 guvernementer representert her, hovedsakelig guvernementene i nordvest som er blitt inntatt av houthi-opprørerne.

Den frivillige læreren Mahsah Saleh forteller at han gjør sitt beste for å holde elevene fokusert slik at han kan «lære bort noe». Læringsforholdene er ikke de beste. Det er ikke lenger strøm i den lille skolens venstre fløy. «Når temperaturen stiger, blir klasserommene som ovner, i mangel av klimaanlegg. Seks elever må dele pulter laget for to, og toalettene har ikke lenger innlagt vann», sier læreren. Han forteller at han aldri tidligere har sett så mye analfabetisme. «Det henger sammen med at barna har blitt fordrevet flere ganger siden krigen startet», forklarer han. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal