Å være jødisk i Sør-Afrika

Under apartheid var det jødiske samfunnet i Sør-Afrika splittet mellom tilpasning og radikal motstand. Nå dukker splittelsene på ny opp i møte med krigen mot Gaza.

august 2024
Rabbi Assabi og Nelson Mandela i synagogen Beit Emanuel i Parktown, Johannesburg, 15. september 1990. Fra talerstolen fordømte Mandela, som var blitt løslatt etter 27 år i fengsel noen måneder tidligere, alle former for antisemittisme og erklærte at ANC var åpent for alle. Foto: Sue Cramer, Africa Media Online / Alamy.

Etter å ha stirret på de grå fengselsveggene i 22 år omga Denis Goldberg seg med afrikanske malerier etter at han ble løslatt, fargerike bilder fulle av liv, glede og begjær. Disse henger nå i House of Hope, et enkelt funksjonalistisk bygg i utkanten av Cape Town som huser arven etter Sør-Afrikas mest kjente jødiske apartheid-motstander. Her kan barn fra townshipene male og spille teater mens fuglene kvitrer i hagen, der Goldbergs aske er strødd.

House of Hope er et fredelig sted, men ingen idyll der fortiden får hvile i fred. Tre tiår etter slutten på apartheid-regimet er havet av hus i townshipene fortsatt en trøstesløs realitet i det kuperte landskapet. Og spørsmålene som arven etter Goldberg reiser, har ikke mistet sin relevans – spørsmål om hva som gjør et valg etisk, hva et liv er verdt, og hva det vil si å være jøde. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal