Cookøyene i turbulent farvann

Samtidig som klimaendringene truer levesettet på Cookøyene, kjemper stormaktene om innflytelse over de strategisk plasserte øyene.

august 2024
Befolkningen på de idylliske Cookøyene står i fare for å måtte flytte på grunn av ødeleggende klimaendringer. Her fra øya Maina. Foto: Joe Benning / Alamy.

Turister slapper av på en plettfri strand eller bader i den turkisblå lagunen. Bølgene slår mot korallrevet som omkranser den tropiske øya. Musikk strømmer fra en strandbar. Scenen er så idyllisk at det er lett å glemme de mange problemene som truer Cookøyene, en stat bestående av 15 øyer (atoller, korall- og vulkanøyer) i det sentrale Sør-Stillehavet.

Celine Dyer, klimakoordinator ved statsministerens kontor på Cookøyene, tar imot meg på det lille kontoret sitt i hovedstaden Avarua på øya Rarotonga. Her er også to av kollegene hennes, Charlene Akaruru og Terito Story, henholdsvis ungdomsambassadør og prosjektkoordinator for klima-arbeid. De snakker om de utallige konsekvensene av en overopphetet verden. Oversvømmelse, kysterosjon, forsuring av havet, kraftigere stormer, gyteområder som forsvinner. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal