Den store politiske desillusjonen

Etter valget i juni har de franske partiene slitt med å bli enige om en ny regjering. Kaoset gjenspeiler en endring av de politiske blokkene i det franske samfunnet.

august 2024
Jean-Luc Mélenchon fra venstrepartiet La France insoumise taler i Paris på valgkvelden 7. juli. Kort tid før var det blitt klart at venstrealliansen Ny folkefront hadde klart å hindre høyreradikale Rassemblement national i få flertall i det franske parlamentet. Foto: Franck Castel, Abacapress.Com / Alamy.

I 2017 vant Emmanuel Macron og partiet hans En marche (nå Renaissance) valget i Frankrike med å spille på og forsterke splittelsene i blokkene til venstre og høyre. Med denne strategien klarte Macron å forene de velstående og velutdannede delene av det franske samfunnet rundt en politikk for å fortsette EU-integrasjonen og den nyliberale forvandlingen av den franske økonomien. Denne borgerlige sentrumsblokken hadde som sin store forse at den var sosialt og politisk homogen. Akilleshælen var at den manglet velgere, og dermed måtte lokke til seg andre samfunnsgrupper.

En utvidelse til venstre var fåfengt med tanke på at blokkens politiske prosjekt i all hovedsak dreide seg om reformer som ville svekke velferdsstaten. Den eneste muligheten var derfor å søke seg mot grupper som tidligere var del av høyreblokken. Regjeringen fikk dermed en statsminister fra høyrepartiet Les Républicains, og de viktigste ministerpostene ble gitt til kjente høyrepolitikere. Det ble stadig færre folk i regjeringen med bakgrunn fra venstresiden. Til slutt var det bare noen få igjen i underordnede stillinger, og noen andre med en uklar politisk identitet som hadde vært innom Sosialistpartiet (PS) i en kort periode, blant andre Gabriel Attal, som ble utnevnt til statsminister i januar i år. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal