Falun Gongs esoteriske imperium

Med sin iherdige antikommunisme får kinesiske Falun Gong støtte fra både CIA, ytre høyre og liberale i EU, som ikke synes å bry seg om den nyreligiøse bevegelsens dypt reaksjonære ideologi.

«Det kinesiske kommunistpartiet er det virkelige viruset» står det på banneret bak. Falun Gong-medlemmer mediterer utenfor Houses of Parliament i London 18. juli 2021 under en protest mot den kinesiske regjeringens forfølgelse av bevegelsen. Foto: David Mbiyu, Zuma Press / Alamy.

Det svarte sceneteppet går opp på konferansesenteret Palais des Congrès nordøst i Paris og avdekker en scene med dansere, munker i safranfargede kapper og keiservakter. På en gigantisk skjerm dukker det opp et vesen omgitt av en glorie, introdusert som «Skaperen»: «Følg meg på jorda for å redde alt liv», sier han til dem.

De siste årene har metroen i Paris vært pepret med reklame for showet til underholdningstruppen Shen Yun Performing Arts. Noen har omtalt forestillingen som et uttrykk for kinesisk «myk makt», men Shen Yun er drevet av den nyreligiøse bevegelsen Falun Gong, en svoren fiende av det kinesiske kommunistpartiet. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal