Kamp om innflytelse og klima i Stillehavet

Vesten har vendt blikket mot øystatene i Stillehavet for å motvirke Kinas innflytelse. Landene selv er mest opptatt av en langt mer eksistensiell trussel: klimaendringene.

Kinas president Xi Jinping og den papuanske statsministeren Peter O’Neill i Papua Ny-Guineas hovedstad Port Moresby 16. november 2018. Foto: David Gray, Reuters / NTB.

For få tiår siden brydde de vestlige lederne seg lite om den andre siden av kloden, som i stor grad er dekket av hav. Nå har det endret seg radikalt med nye økonomiske og sikkerhetspolitiske utfordringer. De siste tjue årene har denne maritime siden av planeten havnet i søkelyset for den internasjonale politikken og gitt et nytt oppsving for termen «det indopasifiske området».

I 2007 brukte Japans statsminister den i en tale til det indiske parlamentet, så dukket den opp i forsvarsstrategiene til Australia, Indonesia og USA mellom 2013 og 2017. I 2019 vedtok også Frankrike en forsvarsstrategi for dette området, hvor sju av landets tolv oversjøiske territorier ligger. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal