Kinesisk ekspansjon på Balkan

Etter å ha kjøpt havna i greske Pireus investerer kinesiske selskaper nå mye i Serbia, som har nærmet seg Kina politisk etter Russlands invasjon av Ukraina. Det er ikke alle innbyggerne like begeistret for.

Beograd, 8. mai 2024. En andeflokk tester den røde løperen før et møte mellom den serbiske presidenten Aleksandar Vučić og hans kinesiske motsvar Xi Jinping, som var på et todagers statsbesøk i Serbia. Foto: Zorana Jevtic, Reuters / NTB.

Tre kvinner sitter vakt i et skur satt opp ved veien som går gjennom landsbyen Krivelj, i hjertet av kullfeltet Bor i Øst-Serbia. En strømledning er strukket inn i vaktbua for å koble til en TV. En nabo som har kommet med kopper med tyrkisk kaffe, slår alarm: «En bil! Kom dere ut, det er kinesiske brødre», en sarkastisk henvisning til den serbiske regjeringen, som liker å snakke om vennskapet med «broder» Xi Jinping. De tre kvinnene sperrer straks veien og tvinger bilen til å snu. Slike scener gjentok seg flere ganger om dagen i vinter etter at lokalbefolkningen 29. januar satte opp en veisperring med et skilt med en tydelig beskjed: «Dere er ikke velkomne.»

Krivelj er nesten fullstendig omringet av åpne kobbergruver. Helt siden 1970-tallet har det vært bestemt at landsbyen skal forsvinne etter hvert som RTB Bor utvider gruvene sine. RTB Bor var opprinnelig et fransk selskap stiftet i 1904 som ble nasjonalisert etter andre verdenskrig. Den serbiske staten eide det fram til 2018, da 63 prosent av aksjene ble solgt til den kinesiske giganten Zijin Mining Group. Kineserne lovet den gang å overta selskapets gjeld på 200 millioner dollar, beholde 5000 arbeidsplasser og investere én milliard euro over seks år. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal