Motstand og takknemlighet mot Hizbollah i Libanon

Med økende fare for full krig med Israel, har Hizbollah så langt vært tilbakeholdne i et Libanon som er delt i synet på det sjiamuslimske partiets «støttefront» for palestinerne i Gaza.

august 2024
Beirut, 10. juli 2024. Pro-iranske Hizbollah-tilhengere bærer kisten til Yasser Karanbash, tidligere livvakt for Hizbollah-leder Hassan Nasrallah og ansvarlig for våpenoverføringer til Libanon. Karanbash ble drept i et israelsk droneangrep mot bilen hans nær den syriske hovedstaden Damaskus. Foto: Marwan Naamani, Zuma Press Wire / Alamy.

Et gjerde går midt gjennom skolegården på Al-Takmeleye videregående skole i kystbyen Tyr sør i Libanon. På den ene siden spiller elever ubekymret fotball før det ringer inn. På den andre siden sitter folk som har flyktet fra landsbyer nær grensen til Israel, som har fått husly i klasserom på skolen.

26-åringen Naama bor i ett av dem sammen moren og fire søstre. Faren, som er bonde, har blitt igjen i Boustane med den eldste sønnen og dyrene deres, til tross for bombene: «Vi hadde 400 geiter, men bare hundre overlevde bombingene og fosforforurensningen. Vi har mistet nesten alt, men vi må være sterke», sier Naama. Boustane er en av fem grenselandsbyer hvor den israelske hæren har angrepet boligstrøk med hvitt fosfor. I en rapport publisert i juni fordømte Human Rights Watch disse angrepene som en krigsforbrytelse. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal