Storm rundt Californias strender

I USA rikeste delstat har velstående boligeiere lenge tydd til rettsvesenet for å holde folk unna offentlige strender. Nå tvinger klimaendringene mange til å gjøre helomvending.

august 2024
Demonstranter på vei til et møte i State Lands Commission i Sacramento, California, 6. desember 2016. Rettssakene mot milliardær Vinod Khosla, som hadde stengt den eneste adkomstveien til Martin's Beach i San Mateo, er bare én av mange tvister om allmenhetens adgang til strendene i California. Foto: Rich Pedroncelli, AP Photo / NTB.

Er milliardærlivet bare sus og dus? I mai arrangerte risikokapitalisten Vinod Khosla en middag med Joe Biden for å samle inn penger til hans nå avbrutte valgkamp. Samme dag avslo domstolen i fylket San Mateo (California) begjæringen hans om å avvise et søksmål som State Lands Commission (SLC) og California Coastal Commission (CCC) anla mot ham i 2020. Tvisten dreier seg om Martin’s Beach, en liten strand like nedenfor den berømte Highway 1 mellom San Francisco og Santa Cruz. De to kystmyndighetene mener at Khosla ikke kan hindre andre tilgang til stranda selv om de må krysse eiendommen hans for å komme dit. Argumentet deres er både historisk og juridisk: Gjennom snart hundre år med bruk har innbyggerne fått ferdselsrett.

Rettssaken pågår fortsatt. Det er den sjette gang forsvarerne av allmennhetens tilgang til stranda møter Silicon Valley-investoren i retten. Konflikten oppsto etter at Khosla kjøpte den 360 mål store eiendommen overfor stranda i 2008 for over 33 millioner dollar. På eiendommen ligger også den eneste adkomstveien til stranda, som han stengte etter kjøpet. Stengningen – en enkel bom som lett kan passeres til fots – utløste voldsomme reaksjoner lokalt og nasjonalt. I femten år har anmeldelsene strømmet inn. Det var Khosla selv som startet rettsbataljen da han gikk til sak mot CCC og kommunen, som krevde at han måtte søke om tillatelse til å sette opp sperringen. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal