Da nazistene fikk makten

Adolf Hitler ble ikke valgt, slik mange tror. Makten ble gitt til ham av en konservativ elite som ville fjerne sosialstaten og stanse venstresidens framgang i valgene.

september 2024
Hitlers første regjering med Franz von Papen (foran til høyre) som visekansler. Foto: Das Bundesarchiv.

Maktovertakelsen til nazistene 30. januar 1933 har blitt stående som den store skrekken for alle med et demokratisk sinnelag. I Vesten ble Tyskland den gang sett som en kulturell, vitenskapelig og teknologisk stormakt med et vell av eminente komponister, forfattere, filosofer og nobelprisvinnere. Tyskland hadde også den eldste, best organiserte og mektigste venstresiden i verden. Sammen med det sosialdemokratiske partiet SPD og det kommunistiske KPD hadde landets store sosialdemokratiske og kommunistiske fagforeninger klart å presse fram et avansert sosialdemokrati i 1918–1919.

Riktignok hadde koalisjonen mellom SPD og det katolske sentrumspartiet DDP, som hadde vedtatt Weimarforfatningen i 1919, blitt tvunget til å overlate makten til mer moderate og høyrevridde krefter etter valgnederlaget i 1920, krefter som arbeidet iherdig for å reversere de demokratiske og sosiale framskrittene. Og i 1925 hadde det politiske fossilet Paul von Hindenburg blitt landets president etter at sosialdemokratiske Friedrich Ebert døde i embetet, men Hindenburg hadde sverget sin lojalitet til forfatningen og holdt seg til den. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal