Filosofi i førsteperson

Sokrates’ forsvarstale har noe å lære alle tenkende mennesker, heter det i etterordet til nyutgivelsen av verket. Hva kan det være?

september 2024
«Sokrates' død» malt av Jacques-Louis David i 1787. Foto: Wikimedia Commons.

Når forlaget Cappelen Damm i år utgir Sokrates’ forsvarstale, er det slett ikke snakk om noen nyoversettelse. Denne oversettelsen ble utgitt allerede i 1953, i serien Cappelens klassiske skrifter, gjort direkte fra gammelgresk av klassiskfilologen Leiv Amundsen. Samme oversettelse inngår som del av Platons Samlede verker i ni bind utgitt på Vidarforlaget i perioden 1999–2008. Årets utgave på Cappelen Damm oppgis riktignok å ha vært gjenstand for en «enkel modernisering av språket», men den later til å være relativt begrenset: At vi snakker om en i utgangspunktet 71 år gammel oversettelse, anes for eksempel i ordlyden når Sokrates innledningsvis omtaler sine anklageres «beedigede klageskrivelse».

Men noe er nytt i denne utgivelsen. Den har et nyskrevet etterord av Einar Duenger Bøhn, professor i filosofi ved Universitetet i Agder. Han blir ofte spurt om hvilken filosofibok han anbefaler folk å lese, forteller han, og hvis han måtte velge én, er han overhodet ikke i tvil: Sokrates’ forsvarstale er en bok «alle tenkende mennesker bør lese». (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal