Fra Gaza til Teheran

Joe Sacco mener det er lærdom å hente hos de gamle grekerne om tragedien i Gaza. Tegneseriejournalistikkens far raser mot Israels krigføring i sin nye serie, mens Marjane Satrapi har laget bok om frihetskampen i Iran.

september 2024
Marjane Satrapi samler i Woman Life Freedom et internasjonalt lag av tegnere som illustrerer kampen for kvinners rettigheter i Iran. Illustrasjon: Paco Roca.

Med dokumentarboka Palestina (1996) tegnet Joe Sacco verken fiende- eller offerbilder, men dypt menneskelige portretter av den palestinske befolkningen og kampen mot Israels okkupasjon. Han intervjuet flere hundre palestinere på Vestbredden og i Gaza vinteren 1991–1992, under den første intifadaen. Boka etablerte tegneseriejournalistikk som sjanger. Senere laget han Fotnoter i Gaza (2009), om massedrap av palestinere i Rafah og Khan Younis i 1956, og hvordan minnene og traumene fra massakren gjør seg gjeldende i nåtiden.

Gjennom hele 2024 har 63 år gamle maltesisk-amerikanske Sacco tegnet en ny serie om krigen i Gaza som føljetong for nettsidene til det tradisjonsrike tidsskriftet The Comics Journal. I september kommer dessuten Palestina i en ny utgave fra forlaget Fantagraphics, som også utgir The Comics Journal. Fantagraphics er et av de fremste tegneserieforlagene i USA, og har tydelig markert sin støtte til det palestinske folket. I en pressemelding ved publiseringen av Saccos nye serie The War on Gaza i januar, beskriver forlaget Israels krigføring som folkemord, og de krever umiddelbar våpenhvile.
(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal