Utslettelse av utdanning

Israel bombet ifølge FN minst 21 skoler i Gaza mellom 4. juli og 10. august. Enkelte eksperter snakker nå om et skolasticid, en bevisst utslettelse av det palestinske utdanningssystemet.

september 2024
De israelske styrkene har ødelagt mange av skolene og universitetene i Gaza, blant annet UNRWA-skolen i flyktningleiren Al-Shati vest for Gaza by. Bilde tatt 7. mai 2024. FOTO: AFP / NTB.

Det blir ingen skolestart i Gaza i år. For elevene og studentene i den palestinske enklaven venter enda et år uten skolegang. For bare tolv måneder siden, lørdag 26. august 2023, startet 625 000 elever og studenter og 22 000 lærere et nytt skoleår. Lite visste de da at en ny krig snart ville tvinge dem til å legge bort lærebøkene.

7. oktober begikk Hamas et blodig angrep i Sør-Israel, der 1200 mennesker mistet livet og 251 ble tatt som gisler. Israels nådeløse gjengjeldelse – som har gjort at landet har blitt anklaget for folkemord og utsatt statsminister Benjamin Netanyahu for en mulig arrestordre fra Den internasjonale straffedomstolen (ICC) – tvang myndighetene i Gaza til å innstille skoleåret 6. november. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal