Blodig gjenfødelse for Bangladesh

Statsminister Sheikh Hasina framstilte seg som en frigjører, men hennes undertrykkende styre var preget av korrupsjon og vold. Når hun nå er styrtet, er spørsmålet hvordan Bangladesh skal unngå at historien gjentar seg.

oktober 2024
Fra studentprotesten mot kvotesystemet for stillinger i det offentlige, i Dhaka 8. juli. Protestene endte med at statsminister Sheikh Hasina flyktet til India 5. august. Foto: Habibur Rahman, Imago / Alamy.

Dhaka var uhyggelig rolig på morgenen 5. august. Militærkjøretøy og politibiler var parkert i alle store veikryss i den bangladeshiske hovedstaden, mens lastebiler blokkerte innfartsårene. Målet var å stanse «den lange marsjen til Dhaka», som protestbevegelsen som hadde rystet landet i tre uker, hadde innkalt til.

En uke i forveien hadde myndighetene opphevet internett-blokkeringen, og på sosiale medier hadde spekulasjonene rast om hva som ventet: Forsvarssjefen, general Waker-uz-Zaman, hadde annonsert at han ville tale til nasjonen og svare på folkets krav om at Sheikh Hasina, som hadde vært statsminister siden 2009, måtte gå av. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal