Formende år

Ungdomsskildringen Fitting In er en sjelden blanding av keitete opptrinn og finstemt eleganse, og unngår lettbent nok å tynges av diagnosen hovedrollen får underveis.

oktober 2024
Lindy (Maddie Ziegler) doller seg opp for Halloween. Foto: Storytelling Media.

Det finnes sikkert segmenter av publikum som synes det er for lite gynekologi i dagens film og serier. Med den kanadiske ungdomsskildringen Fitting In blir de imøtekommet. Og vel så det. En film som åpner med en onanerende tenåringsjente kan lyde sjarmerende nok, men her skal vi tettere på enn som så. Den sekstenårige hovedpersonen Lindy (Maddie Ziegler) oppdager nemlig at hun har visse vaginale komplikasjoner, det sjeldne Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser-syndromet.

En av konsekvensene er at hun ikke kan bli gravid. Ytterligere komplikasjoner og detaljer beskrives underveis, men kan for enkelhets skyld summeres som det damene kaller «damegreier» når vi skal slippe å høre hva de snakker om, og de like hjertelig vil slippe at vi hører på. Man trenger likevel ikke å være indremedisiner eller ha mer enn alminnelig kapabel innlevelsesevne for å forstå at en slik oppdagelse gjør noe med livsopplevelsen i en alder som i seg selv kan være dramatisk nok. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal