Plyndringen av palestinsk kulturarv

Med appropriasjon av alt fra tradisjonelle matretter og broderier til arkeologi og miljø har sionismen og senere den israelske staten forsøkt å undergrave palestinsk kultur for å hevde sin eksklusive rett til landet.

oktober 2024
Den ødelagte Al-Omari-moskeen i Gaza by, 22. september. I tillegg til over 40 000 drepte palestinere, har mye palestinsk kulturarv gått tapt i den israelske krigen mot Gaza. Foto: Omar Al-Qattaa, AFP / NTB.

I desember 2017 vekket en forrett på den nye menyen til Virgin Atlantic oppstyr. Det britiske flyselskapet hadde valgt å kalle maftoul, en tradisjonell couscous-rett som er svært populær i Midtøsten, for «Palestinian Couscous Salad» og beskrevet den som «inspirert av smakene fra Palestina». En misfornøyd passasjer la ut et bilde av menyen på sosiale medier og beskyldte flyselskapet og de ansatte for å være «terroristsympatisører». Bildet ble spredt videre på nett av pro-israelske organisasjoner, og mange lot seg provosere på sosiale medier. Noen hevdet til og med at retten i virkeligheten var «jødisk» eller «israelsk». Selskapet ga etter for presset, beklaget overfor «alle kunder» og fjernet ordene ‘palestinsk’ og ‘Palestina’ fra menyen.

Da Flydubai åpnet en rute mellom De forente arabiske emirater og Israel etter normaliseringsavtalen de to landene signerte i 2020, var selskapet påpasselig med ikke å begå samme «feil»: I sin lille «reiseguide til Israel» anbefaler flyselskapet turister å oppleve «den autentiske smaken» av hummus, falafel og msabaha (en type hummus), som blir presentert som karakteristisk for det israelske kjøkkenet, selv om dette er vanlige retter i de palestinske territoriene og det østlige Middelhavet. I motsetning til Virgin Atlantic har Flydubai ignorert kritikken fra palestinere og andre arabere. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal