Politiseringen av fortiden

Nasjonale parlamenter og EU-parlamentet har de siste årene blandet seg inn i historikerstrider for å lovbestemme fortiden av politiske grunner.

oktober 2024
Foto: Vinh Phan, Alamy.

Tyskland hadde knapt kapitulert før det franske meningsmålingsinstituttet Ifop spurte franskmennene: «Hvilken nasjon mener du bidro mest til Tysklands nederlag?» Den gang, i mai 1945, tenkte alle på den avgjørende rollen til de mange millioner sovjetiske soldatene som hadde falt på østfronten, og på amerikanernes sene inntreden. 57 prosent svarte Sovjetunionen, mens bare 20 prosent nevnte USA. Da Ifop stilte det samme spørsmålet i år, var resultatet snudd på hodet: 60 prosent svarte USA og 25 prosent Sovjetunionen.

Det kollektive minnet er en konstruksjon som endrer seg med tiden, styrkeforholdene og samtidens interesser. I årenes løp har Hollywood framstilt USA som verdens redningsmann i drøssevis av filmer om heltemodige soldater, fra Den lengste dagen (1962) og Patton (1970) til Redd menig Ryan (1998). Sovjetunionen har forsvunnet ut av bildet. De siste førti årene har landgangen i Normandie blitt markert med brask og bram som vendepunktet i andre verdenskrig. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal