Skog som våpen for israelsk kolonisering

Helt siden staten Israel ble proklamert, har skogplanting vært et middel for å utviske territoriets palestinske historie. Det har ikke bare rammet palestinerne, men også den lokale flora og fauna.

oktober 2024
Israelsk politi arresterer en demonstrant som protesterer mot skogplantingen til Jødisk nasjonalfond (JNF) nær beduinlandsbyen Sawe al-Atrash i Negev, 13. januar 2022. Foto: Eddie Gerald, Alamy.

En januarmorgen i 2022 protesterte rundt hundre beduiner, en av de mest marginaliserte minoritetene i Israel, i Negev-ørkenen sør i Israel mot den israelske statens voldelige beslagleggelse av land som har tilhørt dem i århundrer. Den utløsende årsaken var et treplantingsprosjekt – som siden er blitt stanset – i regi av Jødisk nasjonalfond (JNF), den private organisasjonen som forvalter de fleste skogene i Israel. «De kom til landsbyen Sa’wa en morgen og begynte å plante trær midt mellom husene for å etablere en skog. Det ga ingen mening», forteller advokaten Khalil Al-Amour, som forsvarer beduinlandsbyene i Negev. Høyreekstremisten Itamar Ben-Gvir, som nå er minister for nasjonal sikkerhet, troppet også opp for å støtte initiativet og plante trær i utkanten av landsbyen.

«Dette skogplantingsprosjektet er en kreftsvulst de vil injisere i kroppen vår», ropte Attia Al-Asam, leder for Regionalt råd for ikke-anerkjente arabiske landsbyer i Negev (RCUV). Demonstrasjonene, som ble brutalt slått ned av det israelske politiet, er bare nok en episode i en lang kamp mot den israelske statens politikk med å fordrive den palestinske beduinbefolkningen og ta landet deres – noe staten hevder er nødvendig for å unngå ørkenspredning. «Hver gang en beduinfamilie blir presset bort fra jorden sin, kommer de og planter trær dagen etter», sier Al-Amour. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal