Mye sjokk, lite terapi

For 35 år siden rev ungdommen i Øst-Tyskland ned Berlinmuren og drømte om frihet og velstand. Men reformene som fulgte, påførte dem økonomiske og helsemessige skader i et omfang som kan sammenlignes med en krig.

november 2024
Feiring på Berlinmuren 11. november 1989 etter at de østtyske myndighetene åpnet noen av grenseovergangene mot Vest-Tyskland. For mange i østblokklandene ble frihetsrusen avløst av en økonomisk depresjon i tiåret etter, som fortsatt preger landene og deres politiske valg. Foto: Independent Photo Agency Srl / Alamy.

På engelsk brukes uttrykket gaslighting om en type manipulasjon som får offeret til å tvile på sin egen virkelighetsoppfatning. Hvis en person oppdager at hun eller han har blitt utsatt for en slik manipulasjon, vil vedkommende mest sannsynlig reagere med sinne. Hvis det samme blir gjort mot millioner av mennesker, må du forvente en mye verre reaksjon.

Det hele begynte for 35 år siden, i november 1989, da en jublende folkemengde gikk løs på Berlinmuren, som ikke lenger isolerte øst fra vest. Fra Polen til Bulgaria kollapset kommunistregimene. Tidligere eneveldige stater holdt frie valg, og det sovjetiske flagget forsvant fra Kreml. Den kalde krigen tok brått slutt. Tiden var preget av optimisme, av visshet om en bedre framtid. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal