Hvem setter standarden?

Maktkampen mellom Kina og USA utspiller seg ikke bare i mediene, internasjonale institusjoner og diplomatkretser. Et mindre kjent slag står om de internasjonale standardene som styrer verdenshandelen.

november 2024
Kina har bygd mange tusen kilometer med jernbaner rundt om i verden, og med det innført kinesiske standarder i jernbanesektoren i mange land. Disse blir avhengige av Kina for deler og vedlikehold. Bilde fra opplæring av kenyansk jernbanepersonell i Nairobi, 23. mai 2023. Foto: Wang Guansne, Imago / Alamy.

Infrastruktur former verden. Det er ikke bare sant for den fysiske infrastrukturen, men også dens mindre synlige fetter, infrastrukturen av tekniske standarder. I likhet med demninger og veier forenkler tekniske standarder og forskrifter transaksjoner og styrer handelen over landegrensene. Disse blir utarbeidet både i hvert land av nasjonale standardiseringsorganisasjoner, i EU og EØS av Den europeiske standardiseringsorganisasjonen (CEN) og globalt av Den internasjonale standardiseringsorganisasjonen (ISO).

I en økonomi organisert i globale verdikjeder kan ledende selskaper dessuten også bestemme hva og hvordan leverandørene produserer, ved å fastsette produkt- og produksjonsstandarder. Som Werner von Siemens påpekte allerede på 1800-tallet, «den som setter standarden, kontrollerer markedet». Den globale suksessen til selskapet han grunnla, ser ut til å ha gitt ham rett. Det samme gjelder dagens Kina: I sin femårsplan fra 2016, den 13. i rekken, satte Kina seg som mål å bli verdensledende innen utarbeidelse av internasjonale standarder.
(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal