Regulatorisk uthuling

«Regulatoriske sandkasser» som gir teknologiselskaper unntak fra personvernlover og andre lover for å fremme innovasjon, blir stadig mer utbredt. I EUs nye KI-direktiv er de også blitt påbudt, på bekostning av borgernes friheter og rettigheter.

februar 2025

Hva om unge tek-gründere fikk lov til å teste ut produktene sine uten noen juridisk risiko? Det er nettopp dette den nye trenden med «regulatoriske sandkasser» legger til rette for. Ifølge Datasphere Initiative, en stiftelse finansiert av Google og Microsoft for å fremme slike ordninger, sørger disse for et «kontrollert miljø for ansvarlig innovasjon, som fremmer samarbeid mellom reguleringsmyndigheter, selskaper og forskere for å sikre at reguleringene utvikler seg parallelt med de teknologiske framskrittene». I praksis betyr det at staten og dens reguleringsinstanser opphever visse normer, regler og krav for at en ny innovasjon skal kunne lanseres raskere.

Etter først å ha blitt testet ut for finansteknologi (fintech) i Storbritannia og Sveits har regulatoriske sandkasser blitt stadig mer populære siden 2018 – samme år som mange myndigheter gjorde kunstig intelligens (KI) til en strategisk prioritering. Siden den gang har slike regulatoriske unntak blitt stadig mer utbredt rundt om i verden, særlig innen helse og transport. For eksempel i delstaten Rio de Janeiro, der private selskaper har fått teste ut levering av kalde drikker med droner siden sommeren 2023. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal