Da høyresiden valgte nazismen for å knuse venstresiden

På begynnelsen av 1930-tallet ga den tyske høyresiden makten til nazistene, i den tro at de kunne bruke dem til å påtvinge tyskerne sin autoritærliberale modell. Det gikk som kjent fryktelig galt.

april 2025
Hitler-Papen-regjeringen markerer 1. mai 1933 i Lustgarten i Berlin. Fra venstre: statssekretær Otto Meissner, visekansler Franz von Papen, forsvarsminister Werner von Blomberg, rikskansler Adolf Hitler og propagandaminister Joseph Goebbels. Foto: Scherl, Süddeutsche Zeitung Photo / Alamy.

Franz von Papen var et geni. Det mente i hvert fall han selv og den borgerlige blokken som støttet hans forsøk på å skape «stabilitet» gjennom en union mellom høyrepartiene, en union som endte med at Hitler-Papen-regjeringen ble tatt i ed 30. januar 1933 klokka 11.15. Etter to parlamentsvalg som følge av to oppløsninger av Riksdagen i 1932, samt et presidentvalg, så det ut til at en varig regjering var sikret gjennom denne «nasjonale konsentrasjonen», som ikke la skjul på at den ønsket å avskaffe demokratiet.

Regjeringsdannelsen framsto utvilsomt som en genistrek. I nesten tre år hadde den «nasjonale leiren» villet ta nazistene inn i regjeringsvarmen, og i tre år hadde nazistene nektet å bli med i en regjering hvis ikke Adolf Hitler ble rikskansler. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal