Farvel, USA?

Handelskrig, Ukraina og progressiv kultur har splittet den vestlige blokken i to. Likevel fortsetter europeiske ledere å underkaste seg USAs krav. Vil Trump-administrasjonens åpenlyse forakt for Europa tvinge fram en transatlantisk skilsmisse?

april 2025
Med sin forakt for Europa og ikke minst sitt ønske om å overta Grønland fra Nato-landet Danmark har Trump sådd rådvillhet hos europeiske ledere. ILLUSTRASJON: SHUTTERSTOCK.

Den 21. november 1995 undertegnet Serbia, Kroatia og Bosnia en avtale på den amerikanske basen i Dayton i Ohio, som satte en stopper for den blodige krigen som hadde pågått mellom dem i mer enn tre år. Krigen i Bosnia ble med andre ord avsluttet i USA, med en avtale framforhandlet under amerikansk ledelse.

Noen måneder tidligere hadde Dan Rather, det kjente nyhetsankeret på CBS, spurt sin korrespondent om USAs engasjement i konflikten: «I årevis ble vi forklart at Bosnia var et europeisk problem som europeerne måtte løse. Hva er det som nå har skjedd?» Journalisten Bob Simon svarer: «Dan, hvis det er én ting det 20. århundret har lært oss, så er det at europeerne ikke er i stand til å løse sine egne problemer. Det var derfor USA måtte gripe inn i første og andre verdenskrig. Og det ser ut til at århundret vil ende slik det begynte, med at USA kommer Europa til unnsetning.» (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal