Hvilken trussel utgjør Russland?

Er krig uunngåelig? Når de europeiske lederne blåser opp trusselen fra Russland, står de i fare for å berede grunnen for en krig de hevder å ville forhindre.

april 2025
En ødelagt russisk stridsvogn etter et angrep mot byen Zjytomyr i Kyiv-regionen, 15. mai 2022. Russland har mistet mellom 50 og 90 prosent av panservognlagrene de hadde før invasjonen. Foto: Andrey Sarymsakov / Shutterstock.

«Frankrike er ikke en øy», advarte Emmanuel Macron på sosiale medier 20. februar. «Strasbourg ligger omtrent 1500 kilometer fra Ukraina. Det er ikke så veldig langt.» Russland vil altså angripe Alsace etter Donbas? Forsvarsminister Sébastien Lecornu humret kanskje litt av presidentens overdrevne alarmisme, for i likhet med de fleste franskmenn med fornuften i behold utelukker han et slikt scenario: «Vi er en atommakt og kan dermed ikke forestille oss at vi er i posisjon som et land uten atomvåpen.» Nylig spurte forgjengeren hans, Hervé Morin, også: «Er det nødvendig å bekymre våre landsmenn overdrevent ved å fortelle dem at den ultimate trusselen mot Frankrikes grenser er Russland?»

Dette samme spørsmålet kan man stille i Tyskland, Spania og Italia. Men hva med i østersjøområdet? Er en stor konflikt på trappene i hjertet av Europa? Med få unntak ser ikke kontinentets politiske ledere det lenger som en mulighet, men som et faktum: Den russiske hæren forbereder seg på å gå til angrep. «Hvis det blir en varig våpenhvile i Ukraina», sa Macron til avisen Le Parisien 1. mars, «vil Russland garantert angripe Moldova, og kanskje også Romania». Raphaël Glucksmann, som sitter i EU-parlamentet for sentrumspartiet Place publique, uttalte 22. februar at en våpenhvile vil føre til at «russiske styrker krysser grensene» til Estland og Latvia, en dominoteori avisen L’Express allerede to dager forut hadde servert på lederplass: «Vladimir Putin […] vil aldri slutte å tvinge Ukraina i kne, før han vender blikket mot Georgia, Moldova, og kanskje også de baltiske statene eller Polen.»
(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal