Ukrainsk demokrati i krigstid

Både Det hvite hus og Kreml krever snarlig valg i Ukraina, i håp om en mer kompromissvillig president enn Volodymyr Zelenskyj. Men lite tilsier at en eventuell etterfølger vil være mer forsonlig. Det er heller ikke enkelt å gjennomføre valg i et land i krig.

april 2025
Daværende president Petro Porosjenko i valgkampdebatt med Volodymyr Zelenskyj 19. april 2019. Zelenskyj vant valget den gang. Nå forbereder Porosjenko seg på en omkamp. Foto: Ukrainas presidentadministrasjon.

«Siden 2022 har vi ikke hatt politikere eller velgere i Ukraina. Bare borgere som oppfyller sin plikt, eller ikke, overfor landet sitt.» Oleksiy Kovjun er en av Ukrainas mest anerkjente politiske rådgivere. Han har viet store deler av livet sitt til politikken. Før krigen hjalp han en rekke politikere med valgkampen deres. Under normale omstendigheter ville han ha hatt nok å gjøre: Volodymyr Zelenskyjs presidentperiode løp ut i mai i fjor, mens mandatene til folkevalgte i Verkhovna Rada, parlamentet, utløp i juli. Til høsten skulle det vært avholdt valg i kommunene, rajonene og oblastene. Men for øyeblikket har unntakstilstanden, som har vært i kraft siden den russiske invasjonen 24. februar 2022, utsatt alle valg på ubestemt tid.

Kovjun mener at det nå i mars 2025 fortsatt er for tidlig å snakke om valg: «Det kan bryte ned samholdet i landet og svekke motstanden mot den russiske invasjonen.» Her er han på linje med flertallet av sine landsmenn. 62 prosent av ukrainerne i de regjeringskontrollerte områdene i Ukraina og i utlandet deler denne oppfatningen. 19 prosent mener det bør avholdes valg hvis det blir våpenhvile, mens bare 14 prosent mener at valg må gjennomføres så snart som mulig. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal