Å være jødisk i Sør-Afrika
Under apartheid var det jødiske samfunnet i Sør-Afrika splittet mellom tilpasning og radikal motstand. Nå dukker splittelsene på ny opp i møte med krigen mot Gaza.
Under apartheid var det jødiske samfunnet i Sør-Afrika splittet mellom tilpasning og radikal motstand. Nå dukker splittelsene på ny opp i møte med krigen mot Gaza.
Siden mars har den Rwanda-støttede opprørsbevegelsen M23 omringet Goma, hovedstaden i Nord-Kivu. I nesten tretti år har Den demokratiske republikken Kongo vært utsatt for utenlandsk militær intervensjon, med fatale konsekvenser for sivilbefolkningen.
Helt siden uavhengigheten i 1960 har Den demokratiske republikken Kongo vært preget av opprør, krig og uro. Men alt er ikke nødvendigvis tapt for det mineralrike landet.
På ett år har borgerkrigen i Sudan krevd nesten 20 000 liv og drevet over sju millioner mennesker på flukt. Storstilt våpensmugling holder liv i konflikten som har dype røtter i Sudans problemfylte historie.
Mens Sør-Afrika har klaget Israel inn for Den internasjonale domstolen i Haag, nøler andre afrikanske land med å fordømme Israels handlinger i Gaza. En langvarig israelsk sjarmoffensiv har splittet kontinentet.
Mange flyktninger i Afrika velger å dra mots Sør-Afrika for å unnslippe krig og fattigdom. Midt på ruten ligger Zambia, hvor stadig flere migranter mister livet i forsøket på å krysse grensene.
USA, Kina og Russland er interessert i Guineas underjordiske rikdom, mens Frankrike ikke vil miste nok en alliert i Sahel. Denne situasjonen har gitt militærjuntaen et visst handlingsrom, som den utnytter til å slå ned enhver protest.
Anne-Cécile Robert om militærkuppene i Vest-Afrika
«Et statskupp for mye», sa Senegals utenriksminister Aïssata Tall Sall etter kuppet i Niger i juli. Kuppet var det sjette i Vest-Afrika på få år, og nylig ble det etterfulgt av et nytt i Gabon. Hva er det som skjer?
Statistene koster tjue kroner timen, teknikerne er ikke fagorganiserte, omgivelsene er vakre, og staten garanterer for sikkerheten. Slik har Marokkos filmindustri blitt en underleverandør for den vestlige bransjen. Nå frykter bransjen for framtiden.
Dårlig statistikk og manglende åpenhet fra kreditorer som Kina gjør det vanskelig å slå fast hvor stor gjelden til de afrikanske landene er.
Antallet migranter som kommer til Italia med båt fra Tunisia øker. Nå advares det om en alvorlig migrasjonskrise til sommeren, ettersom mange av migrantene er afrikanere fra sør for Sahara som flykter fra et stadig mer fremmedfiendtlig Tunisia.
Den nigerianske næringslivslederen Aliko Dangote er blitt symbolet for en ny generasjon afrikanske forretningsmenn som vil gjøre privat sektor til den fremste drivkraften for utvikling, med politiske allianser i alle retninger og uten hensyn til samfunn og miljø.
I 1968 gjorde Beatles narr av «Bungalow Bill», en amerikaner som dro til India for meditasjon og tigerjakt. Dagens variant kommer fra De forente arabiske emirater og jakter storvilt i Øst-Afrika på bekostning av masaiene, som myndighetene tvinger bort.
Offisielt ble Frankrikes militæroperasjon i Sahel avsluttet i november. Likevel har Frankrike beholdt soldatene og basene sine i de tidligere koloniene. Til stadig større irritasjon for befolkningene der.
Av ulike grunner ønsker ikke Algerie og Marokko å ødelegge forholdet til Russland. Mens Algerie lenge har hatt nære bånd til Kreml, ønsker Marokko ikke russisk innblanding i Vest-Sahara.
I FN har de afrikanske landene nølt med å følge de vestlige landenes henstillinger om å stemme for resolusjonene mot den russiske invasjonen. Russlands comeback på kontinentet forklarer ikke alene denne nølingen.
Det siste tiåret har flere stormakter økt medienærværet sitt i Afrika, av både kommersielle og politiske grunner. Det har utløst en regelrett propagandakrig, hvor aktørene forsøker å fremme sine interesser og sverte konkurrentene.
To ganger hvert år siden Kenya ble uavhengig, har den britiske hæren hatt militærøvelser i den tidligere kolonien. Nå krever innbyggerne rettferdighet etter mange år med vold og miljøødeleggelser.