Kanadisk føydalisme
I New Brunswick trykkes avisene av Irving-familien, som også bygger husene i provinsen, produserer maten på familiekonsernets gårder, og frakter den i lastebiler som kjører på konsernets bensin.
I New Brunswick trykkes avisene av Irving-familien, som også bygger husene i provinsen, produserer maten på familiekonsernets gårder, og frakter den i lastebiler som kjører på konsernets bensin.
Den reviderte nordamerikanske frihandelsavtalen begrenser investorenes makt og krever høyere lønninger. Men veien er ennå lang før handelsmodellen fra 90-tallet er en saga blott.
Etter 14 måneder med en tidvis bitter dialog ble United States-Mexico-Canada Agreement (USMCA) signert 1. oktober. Til de fire involverte ledernes store lettelse.
Justin Trudeau ser og høres progressiv ut, spesielt i en stadig mer reaksjonær og nasjonalistisk tid. Men skinnet kan bedra.
Tre fjerdedeler av verdens gruveselskaper er registrert i Canada. Ikke uten grunn, for Toronto er et juridisk paradis for verdens gruvegiganter. Her får de full diskresjon, store skattefordeler og diplomatisk beskyttelse mot rettsforfølgelse for korrupsjon, vold og miljøødeleggelser i andre deler av verden.
22. mai ble Montreals gater fylt av demonstranter. Ettårsdagen for studentprotestene mot økning i skolepenger mobiliserer utover universitetene med krav om tilgang til utdanning og forsvar av grunnleggende rettigheter. Særlig etter at Jean Charests regjering innførte en lov mot retten til å demonstrere.
I likhet med mange land som domineres av mektige naboer, har Québec forsøkt å knytte nasjonalisme an til sosial framskritt. For femti år siden startet «den stille revolusjonen», som ikke ble utkjempet i gatene men på kontorene.
Statsminister Stephen Harper kunne stolt annonsere at Barack Obamas første utenlandsreise vil bli til nabolandet i nord. Og det er ikke uten grunn at Obama, i motsetning til sin forgjenger, drar dit. Harper har gjort Canada til USAs utenrikspolitiske håndlanger, i Afghanistan så vel som Sør-Amerika, i håp om at landet skal få en mer sentral internasjonal rolle.
Urinnbyggerne i Canada har for alvor vendt seg mot filmen. Gjennom filmfestivaler i Toronto og Montréal har indianernes grusomme historie med undertrykkelse og misbruk blitt synlige for den gjengse kanadier. Filmen er ikke bare et våpen i kampen for anerkjennelse, men har også blitt en viktig identitetsbygger for en ny generasjon urinnbyggere. Etter flere tiår med «assimilasjonsprogrammer» som berøvet indianerne kulturen og språket deres, er filmen i ferd med å gi dem verdigheten tilbake.
I Michael Moores dokumentarfilmer blir Canada ofte fremstilt som et trygt og demokratisk idealsamfunn. Andre mener USAs nabo i nord er i ferd med å bli en politistat.