Kina

Hva Kina vil

I USA og Europa vokser frykten for at et autokratisk Kina skal bli en ny supermakt og true dagens verdensorden. Men nøyaktig hvilken trussel utgjør Midtens rike for Vesten?

mars 2024

Er den kinesiske økonomien fortapt?

Eiendomsgigantene er nedsyltet i gjeld, nettgiganten Alibaba presses av myndighetene, og tek-fyrtårnet Huawei er rammet av USAs embargo. Mens vestlige medier lenge har spådd en snarlig kollaps, vokser den kinesiske økonomien fortsatt. Hva er den faktiske tilstanden?

desember 2023

Kinesisk drøm i dvale

Hvordan har Kinas intellektuelle opplevd tre år med null-covid-politikk og ikke minst en kaotisk gjenåpning? Kanadiske David Ownby har lenge forsket på den intellektuelle debatten i Kina, og dro dit tidligere i år for å ta tempen på landet. Her er hans reiseberetning.

oktober 2023
Illustrasjon av mobiltelefon med TikTok-logoen og det kinesiske flagget i bakgrunnen.

Klokka tikker for TikTok

Er vestlige lands sikkerhet truet av videoer spredt i en app med kinesisk opprinnelse? Er TikTok en trojansk hest laget for å indoktrinere unge sinn? Presset øker for å forby det sosiale mediet i Nord-Amerika og Vest-Europa.

april 2023

Kina taper terreng innen kunstig intelligens

En ny regjering er på plass i Beijing etter Folkekongressen i mars. En av utfordringene den må håndtere, er den amerikanske embargoen mot avansert teknologi. Selv om Kina har gjort store framskritt innen kunstig intelligens, henger landet etter i flere sektorer, spesielt innen utvikling og produksjon av mikrobrikker.

april 2023

Kinas ukjente tenkere

I Vesten framstilles Kina ofte som et ensformig samfunn. Men innad i landet pågår det livlige debatter om landets fortid og framtid, som gir et sjeldent innblikk i de interne maktkampene.

februar 2023

Wuhan, to år senere

Våren 2020 publiserte forfatteren Fang Fang en rekke tekster på nett om livet i den nedstengte byen Wuhan. Da tekstene ble utgitt på engelsk, ble hun en persona non grata i hjemlandet. Her er hennes beretning om livet i Wuhan i dag og hennes egen skjebne.

august 2022

Kinas vaklende balansegang

Putins krig har kommet ubeleilig for Xi Jinping, bare noen måneder før kommunistpartiets partikongress etter all sannsynlighet vil gi ham en tredje periode som landets leder. Han virker lite interessert i å ofre sine store geopolitiske prosjekter for Putin.

april 2022

Kinas fabrikk-pønkere

Subkulturen shamate ble raskt et nasjonalt fenomen i Kina etter årtusenskiftet, men også latterliggjort og marginalisert. Hvorfor vekket disse ungdommene så mye hat? Filmskaperen Li Yifan, som har laget en dokumentar om dem, gir noen svar.

februar 2022

Hva gjenstår av Kinas kommunisme?

Xi Jinpings kommunistparti har lite til felles med det partiet som ble stiftet i juli 1921 og overtatt av Mao Zedong i 1934. Men helt fra begynnelsen av har pragmatisme og Kinas storhet vært viktigere enn kommunistiske idealer.

juli 2021

Heksejakt mot kjønnsharselas

Bare fem prosent av de to hundre medlemmene av kommunistpartiets sentralkomité er kvinner. I underholdningsbransjen er diskrimineringen enda mer påfallende. Det viser reaksjonene mot komikeren Yang Li.

juni 2021

Strategisk helse

I 2014 lanserte Jack Ma AliHealth for å dekke kinesernes ønske om bedre helsetjenester. Mye tyder på at selskapet har en lys framtid foran seg.

mars 2021

Alibaba, et kinesisk epos

Med innsamling av persondata fra kundene og et godt forhold til det kinesiske regimet, har Alibaba blitt en verdensledende aktør innen netthandel, digitale betalingsløsninger og helsetjenester. Nå har de kinesiske lederne satt foten ned for konsernet, som er blitt en systemisk risiko.

mars 2021

Kina kopierer Harvard

President Xi Jinping liker å rakke ned på vestlige verdier. Likevel har kinesiske myndigheter kopiert Harvards utdanningsprogram for offentlige ledere. Over hundre tusen kinesere har tatt mastergraden som ble innført på begynnelsen av 2000-tallet.