Myanmar mobiliserer mot militæret
Etter valgskredet for Aung San Suu Kyis parti NLD tok militæret i Myanmar makten av frykt for å miste sine privilegier. Men myanmarerne nekter å gi fra seg friheten de så vidt har fått oppleve de siste årene.
Etter valgskredet for Aung San Suu Kyis parti NLD tok militæret i Myanmar makten av frykt for å miste sine privilegier. Men myanmarerne nekter å gi fra seg friheten de så vidt har fått oppleve de siste årene.
Japan, India og Kina kniver om kontrollen over infrastrukturen nord i Bengalbukta med miljøfiendtlige prosjekter som fordriver lokalbefolkningen.
Siden 1. november har 30 000 rohingyaer flyktet fra Myanmar og hæren trekker fortsatt i trådene. Et år etter at Aung San Suu Kyi vant valget møter regjeringen hennes store økonomiske og sosiale problemer.
I valget i november fikk Aung San Suu Kyis parti NLD absolutt flertall i parlamentet. En braksuksess, men gigantiske oppgaver venter partiet i et politisk system hvor hæren har beholdt mye av makten.
For seks år siden skulle kolonitidens Strand Road bli et historisk strøk langs elva i Rangoon. I dag er strøket en larmende byggeplass. Neste år skal det bli en gigantisk motorvei for burmesisk eksport. Frieriet til utenlandsk kapital driver også fram gradvise sosiale og politiske endringer.
Militærjuntaen forsøker å bli kvitt den internasjonale bannlysningen gjennom å avholde «demokratiske» valg. Valgene skal finne sted i 2010, men ingenting tyder på at generalene vil la noen andre enn dem selv bestemme hvem som skal styre landet … så lenge Kina er enig.
Gatedemonstrasjonene i Burma har ikke svekket det burmesiske militærregimet nevneverdig. Demonstrasjonene brøt først ut som en protest mot at militærregimet i august skrudde opp prisene på bensin og naturgass. Dermed utløste de en sosial og økonomisk krise de neppe så konsekvensene av. En direkte følge var at det ble tyngre for folk å betale de daglige gavene til munkene, som er en av bærebjelkene i det burmesiske samfunnet. Protestene fikk imidlertid en ny dimensjon da militærregimet brutalt slo ned på de demonstrerende munkene. Men lite tyder på at munkene nå klarer å samle det burmesiske folket i en felles front mot regimet.