Storbritannia

Labours hule valgseier

Etter 14 år er Labour tilbake ved makten, men få tror på noen stor endring. For som sin forgjenger er den nye statsministeren opptatt av «moderasjon», mens britisk politikk dyttes stadig lenger til høyre.

september 2024

Splid om brexit

Mens flere britiske politikere og økonomer mener brexit har feilet, påpeker andre at det ikke har gått verre med Storbritannia enn nabolandene i EU. Hva er tilstanden til den britiske økonomien tre år etter exiten?

Moralisme og straff mot opptøyer

I august 2011 brøt det ut opptøyer i England etter at politiet drepte en mann med irsk-karibisk bakgrunn. Landets politiske ledelse svarte med moralsk fordømmelse og hurtigrettssaker, og avviste kategorisk at opptøyene hadde sosiale årsaker. Tolv år senere har den franske politikerstanden kopiert denne tilnærmingen.

Hindunasjonalistisk skygge over Leicester

I september brøt det ut voldelige sammenstøt mellom hinduer og muslimer i Leicester. I den britiske byen er det stor uenighet om årsaken: De hinduistiske og muslimske samfunnene skylder på hverandre, mens andre peker på hindu­nasjonalismens voksende innflytelse blant britiske hinduer.

februar 2023

Skottlands siste dråpe

Storbritannias energipolitikk blir bestemt i London. Likevel har de skotske politikerne en viss innflytelse, og den har Nicola Sturgeon brukt for å få Scottish Greens til å bli med i koalisjonsregjeringen hennes.

oktober 2022

Nølende skotsk omstilling

Oljen i Nordsjøen har lenge gitt et levebrød til mange skotter, spesielt på Shetland og Orknøyene. Med synkende reserver, fallende sysselsetting og stigende klimabevissthet har mange politikere lovet en ny gullalder med grønn energi. Men så langt har lite blitt realisert.

oktober 2022

Fra vondt til verre i Storbritannia

Skandalene tvang til slutt Boris Johnson til å gå av. Han etterlater seg et land som har sagt farvel til EU og står overfor en dyp økonomisk krise. Så langt har etterfølgeren Liz Truss bare forverret situasjonen i et Storbritannia som er i ferd med å rakne.

oktober 2022

Lang dags ferd med irske nasjonalister

I slutten av mars brøt det ut nye opptøyer i Nord-Irland, spesielt i unionist­områdene, hvor mange er skuffet over den britiske regjeringens brexit-håndtering. Samtidig forsøkte lokale republikanske ledere å forhindre at uroen skulle spre seg til deres områder.

juli 2021

Vil brexit forene Irland?

Etter folkeavstemningen om brexit i 2016 havnet Nord-Irland i sentrum for forhandlingene mellom London og Brussel. Den store vinneren av brexit-kaoset synes å være de irske nasjonalistene, som har fått et nytt håp med Boris Johnsons renkespill.

juli 2021

Skotsk uavhengighetstrang etter brexit

Etter brexit kan EU vise seg å ha vært limet som holdt den britiske unionen sammen. I Skottland har oppslutningen om uavhengighet aldri vært så stor som nå. Det gjør det lite sannsynlig at regjeringen i London vil tillate en ny folkeavstemning.

februar 2021

Teflonmonarkiet

Alt synes å gå skeis for Storbritannia for tiden, med nasjonalistiske spenninger, parlamentarisk brexit-kaos og elendig håndtering av koronakrisen. Alt bortsett fra kongehuset, som fortsatt gir britene en følelse av samhørighet.

desember 2020