Latin-Amerika

Mileis splatterpolitikk

President Javier Milei har gått til frontalangrep mot Argentinas «parasittiske» kultursektor. Men ønsket om å skjære ned sektoren handler mer om politikk enn om økonomi.

juni 2024

En nyliberal oase i Guatemala

I lille Guatemala ligger et privat universitet som er blitt hyllet av nyliberalismens nestorer. Tidligere studenter og forelesere er derimot uenige om universitetet er frihetens forpost eller et grunt forsvar for monopoler og oligarker.

juni 2024

På bunnen av hullet

I fjor ble over 1400 personer kidnappet og 2500 drept i Haitis hovedstad Port-au-Prince, og gjengvolden har i år blitt enda mer ekstrem. De siste tiårene har landet opplevd jordskjelv, orkaner, kolera og en feilslått internasjonal bistand. Landets lange ferd mot undergangen, som forfatteren Serge Quadruppani så allerede under et besøk i 1999, fortsetter. Med utgangspunkt i notatene fra den gang har han skrevet denne novellen.

april 2024

Leiesoldatfabrikken Colombia

Ukraina får jevnlig nytt påfyll av soldater som verken er lokale rekrutter eller frivillige motivert av kampen mot Russland, men leiesoldater som gjør det for pengene. Mange av dem kommer fra Colombia, som har spesialisert seg på den typen eksport.

februar 2024

Mileis sjokkterapi

Argentinas nye president Javier Milei har erklært økonomisk og sosial unntakstilstand mens han forsøker å tvinge gjennom en lovpakke som ikke bare vil avregulere økonomien, men også gi regjeringen utvidet makt.

februar 2024

Ecuadors ferd mot avgrunnen

Fram til midten av 2010-tallet var drapstallene i Ecuador blant de laveste i regionen. Nå er landet blitt et av de farligste i Sør-Amerika. Likevel valgte ecuadorianerne i oktober en president fra høyresiden som har styrt landet mens voldsbølgen har vokst.

desember 2023
Bilde av en kvinne i en gate i Havanna hvor det er skrevet «Cuba viva», «Cuba lever», på en husvegg.

Valutakrise på Cuba

De siste tre årene har livet på Cuba vært preget av varemangel, køer foran butikkene og skyhøy inflasjon etter at en valutareform har forverret virkningene av den amerikanske embargoen. Innbyggerne forsøker å klare seg så godt de kan, men mange velger også å forlate øya.

november 2023

Alle argentineres gaucho

Martín Fierro fra José Hernández’ dikt med samme navn har i halvannet århundre hatt en sentral plass i argentinernes forestillingsverden. Landsfader Juan Perón viste ofte til ham, mens forfatteren Jorge Luis Borges mislikte diktets rolle i den nasjonale selvforståelsen.

september 2023

Quetzalcoatl, bønner og patenter

Fra olmekene til mayaene og aztekerne spiste folkene i det som i dag er Mexico, seg mette på bønner, gresskar og mais. Men da conquistadorene kom, begynte kunnskap akkumulert over flere tusen år å gå tapt, før økonomene og naboen i nord satte spikeren i kista for de gamle praksisene.

august 2023
Ridende politi under fjerning av bolsonarist-leiren foran hærens hovedkvarter i Brasília 9. januar.

Bolsonarisme uten Bolsonaro

Hvorfor forsøkte tilhengerne til Jair Bolsonaro å gjennomføre et kupp 8. januar uten støtte fra mediene, arbeidsgiverne eller den konservative politiske eliten? Til tross for nederlaget, viste stormingen av landets demokratiske institusjoner at Bolsonaros politiske strømning vil leve videre uten sin leder.

februar 2023

Permanent kupp i Peru

Etter at han ble valgt i 2021 har Pedro Castillo begått mange feiltrinn. Og mediene og den tradisjonelle politiske eliten utnyttet det til å fullføre sitt prosjekt om å få avsatt venstrepresidenten så raskt som mulig.

januar 2023

Surinams fatale gull

Surinam dukker sjelden opp i overskriftene i utlandet. Men Sør-Amerikas minste land har lenge tiltrukket seg utenlandske gullgravere og slitt med internasjonal organisert kriminalitet.

oktober 2022
1 2 3 14